Eerste fruitwerkgroep in de Kempen: doe je mee?

De opstart van een eerste fruitwerkgroep in de Kempen staat in de steigers. Initiatiefnemers zijn Geert Laenen en Marjan Denie van het tuinaannemersbedrijf Hoebenschot Plant en Tuin in Lichtaart (Kasterlee), in samenwerking met Velt. “Om zo een fruitkenniscentrum uit te bouwen waarbij fruitliefhebbers hun kennis en ervaringen delen”, zegt Geert Laenen.

Mensen hebben heel wat vragen rond fruit, fruitbomen en -planten in hun eigen tuin. Dat ondervinden Marjan Denie en Geert Laenen dagelijks in hun tuinbedrijf en ambachtelijk fruitboomkwekerij. “Mensen die geen kaas hebben gegeten van fruit, willen van verschillende mensen horen hoe ermee om te gaan”, vertelt Marjan Denie. Zo ontstond het idee om samen met Velt, de vereniging voor wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken, een fruitwerkgroep op te richten.

Bekijk de reportage over de oprichting van de Kempense fruitwerkgroep op RTV.

Ervaringen uitwisselen

Dat is het doel van de toekomstige Fruitwerkgroep Kempen. “In onze Kempense streek zijn er heel wat mensen met kennis van fruit. Zeker ook binnen Velt zijn er heel wat hobbytelers met zeer veel fruitkennis waarmee we al een goede uitwisseling hebben. Waarom die kennis niet delen, leren van elkaar?”, zegt tuinarchitect Geert Laenen die in zijn tuinontwerpen steevast een fruitige toets legt. “Fruit in je eigen tuin is niet alleen lekker. Je weet wat je eet. Tegelijk hangt er een beleving rond. Door een appelboom goed te snoeien, creëer je mee die appel die je uiteindelijk opsmult. Met fruit in je tuin verruim je ook je culinaire kennis. Want er zijn heel veel lekkere minder bekende appelsoorten.”

Wetenschappelijk

De Fruitwerkgroep Kempen komt niet toevallig samen bij Hoebenschot Plant en Tuin. “Belangrijk is dat we op een informele en toffe manier ervaringen over fruit kunnen delen. Tegelijk kunnen wij vanuit Hoebenschot Plant en Tuin onze professionele kennis mee inzetten. Als lid van het Proefcentrum Fruitteelt en het Proefcentrum voor Sierteelt kunnen we de Fruitwerkgroep mee inspireren met wetenschappelijke kennis over fruit”, motiveert Marjan Denie.

Fruithaag en leifruit

Zin om mee de schouders te zetten onder deze Fruitwerkgroep Kempen? Zeer welkom op 11 maart 2017 om 10 u. in het Tuinfruitcafé van Hoebenschot Plant en Tuin, Lisseweg 18 in Lichtaart. Je kopje koffie staat alvast klaar. Ontdek meer info.

Op 11 maart staan de deuren voor iedereen open bij Hoebenschot Plant en Tuin. Met op het programma o.m. tips over hoe je een fruithaag samenstelt en onderhoudt, de aandachtspunten voor leifruit, een demonstratie fruitbomen enten. Bekijk het volledige programma.