Zomersnoei bij fruitbomen

Na de langste dag van het jaar, die vaak rond 21 juni valt, begint een boom of plant zich voor te bereiden op de kortere dagen die komen. De energie van de plant verschuift van groei naar het aanmaken en opslaan van voedingsstoffen voor de winter. Bladeren beginnen langzamer te groeien en in fruitbomen start het proces van het vormen van knoppen voor het volgende groeiseizoen.

Snoeien in de zomer: optimaal moment voor:

Deze periode is ideaal voor laatste snoeiwerkzaamheden bij fruitbomen. Nu snoeien prikkelt de bomen niet tot groei, maar eerder tot bloei, wat gunstig is voor de volgende oogst. Hier zijn enkele richtlijnen voor snoeien in deze tijd van het jaar:

– Algemene snoei: Verwijder takken die niet mogen terugkomen.

– Inkorten van dominante takken: Vooral bij steenfruit kan het nodig zijn om te sterk groeiende of dominante takken in te korten om een betere boomvorm te bekomen.

– Correctie- of herstelsnoei: Voer snoei uit op plekken waar niet te veel scheuten mogen worden gevormd. Snoei storende, schurende of zieke takken weg.

– Lichte vormsnoei na de oogst: Na de oogst van steenfruit kun je een lichte vormsnoei uitvoeren.

– Wegsnoeien van waterloten en wildopslag: Verwijder waterloten en wildopslag op de stam of wortels.

– Snoeien voor vruchtzetting: Voor het krijgen van bloemknoppen kun je een lange of korte snoei toepassen, afhankelijk van de groei en het aantal scheuten. Hierop maakt de boom bloemknoppen of overgansknoppen die op termijn bloemknoppen kunnen worden.

– Snoeien van notenbomen: vanaf augustus, wanneer de sapstroom afneemt, kunnen notenbomen worden gesnoeid.

Veranderende fotosynthese en energieopslag

Tijdens deze periode neemt de fotosyntheseactiviteit af naarmate de dagen korter worden. De plant gebruikt de opgeslagen energie en voedingsstoffen om zich voor te bereiden op de rustperiode in de winter. Bij bladverliezende bomen zullen de bladeren geleidelijk beginnen te verkleuren en uiteindelijk afvallen. Groenblijvende planten behouden hun naalden, maar blijven minder actief. Voedingsstoffen worden vanuit de takken naar de wortels getransporteerd en daar opgeslagen.

Nog enkele tips

  • Snoei niet meer dan 1/3 van de boom weg om voldoende voedingsstoffenopslag mogelijk te maken.
  • Snoei niet te laat in het seizoen, zodat de boom voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden op de winter.

Door deze richtlijnen te volgen, help je je bomen en planten om gezond en sterk de winter door te komen en zich voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen.

Wil je zelf aan de slag maar weet je niet waar te beginnen?