Veelgestelde vragen

Wat is enten?

Enten is een methode om verschillende planten met elkaar te laten vergroeien. Door een twijgje met knoppen van de ene plant op een andere, vreemde, wortel van een tweede plant te plaatsten. Zo brengen we de eigenschappen van de fruitsoort bv een Jefkespeer op een onderstam met wortel. De onderstammen worden gekozen in functie van de grondsoort waarop de fruitbomen gekweekt worden en de boomvorm die men op termijn wil bekomen. (laagstam, halfstam, hoogstam, leivorm) Bij Hoebenschot Plant wordt gekozen voor onderstammen die geschikt zijn voor de Kempische zandgrond.  Rekening houdende met de boomvorm zal men voor een laagstam fruitboom een traag groeiende onderstam kiezen. Bij een hoogstam gebruikt men eerder en sterk groeiende onderstam waarop men vaak nog een tussenstam zet. Deze tussenstam garandeert een mooie, gezonde rechte stam.

 

 

Lees meer
Wat is een onderstam?

Onder onderstam verstaan we de wortel en een kort stamgedeelte waarop de verschillende variëteiten geënt worden. Deze onderstam beïnvloed de verhouding tussen groei en bloei. Te sterke groei gaat ten nadelen van de bloei en vruchtdraging. Te trage groei geeft te veel bloei en verzwakt de bomen.

Ook de kleur, de vruchtgrootte en de weerstand tegen ziekten en plagen worden beïnvloed door de onderstam. Door gebruik te maken van een geschikte onderstam proberen we de juiste verhouding tussen groei en bloei zo dicht mogelijk te benaderen.

Na vele decennia van onderzoek, kruisingen en selectie zijn heel wat types van onderstammen ontwikkeld die nu gebruikt worden.

 

Waarom enten?

Het vermeerderen van planten door zaaien leidt tot een variatie van genetisch materiaal. Gezaaide planten zijn dus niet altijd helemaal hetzelfde. Zo lijken ook jonge plantjes, net zoals bij de mens, niet altijd op hun ouders. Ook fruitbomen zijn niet “zaadvast”. Als we bijvoorbeeld appelpitten zouden zaaien krijgen we wel een boom die vruchten geeft. Alleen zullen deze appelen niet over exact diezelfde eigenschappen beschikken als de appel waarvan we het zaad genomen hebben. Voor het vermeerderen van de meeste pit- en steenfruit moeten we dus gebruik maken van andere, meer technische vermeerderingstechnieken zoals enten, oculeren, stekken, en dergelijke. Er komt dus helemaal geen bevruchting meer aan te pas.

 

Hoe ver moet beplanting van de scheiding met de buren staan?

Onlangs werd er in het Veldwetboek een wijziging gepubliceerd in verband met de afstand van beplantingen ten opzicht van je buren.

Bomen die minstens 2 meter hoog zijn, moeten vanaf 1 september 2021 op minimaal 2 meter van de perceelsgrens geplaatst worden.  Andere bomen, struiken en heggen moeten op minimaal een halve meter van de perceelsgrens worden geplaatst.

Het vroegere onderscheid tussen hoogstammige en laagstammige bomen bestaat dus niet meer.  Ook spreekt men niet meer over fruit- en/of leibomen. Het onderscheid wordt vervangen door het hoogtecriterium van 2 meter. En aangezien er geen duidelijke juridische definitie is van het begrip ‘boom’, dient alles wat hoger groeit dan 2 meter in de tweemeterzone teruggesnoeid te worden tot 2 meter, ook struiken.

Er zijn echter twee uitzonderingen waarbij de beplanting op een kortere afstand van de perceelsgrens mag staan. Namelijk als er een contract is afgesloten tussen de partijen of waarbij de beplanting al meer dan 30 jaar op dezelfde plaats staat.