Gazon onderhouden: Blaas je gras nieuw leven in

Je gazon onderhouden na de droge zomer? In dit blogbericht vind je 4 tips van onze tuinarchitect Geert Laenen om je gazon extra op te krikken. Want september en oktober zijn de ideale maanden om je gras klaar te stomen voor het volgende jaar.

Een warme zomer met weinig regen zorgt voor heerlijke vakantiedagen. De keerzijde is droogteschade: kale plekken in je gazon, veel onkruid en wild gras. Wat kan je doen om je gazon weer gezond en groen te maken?

1. Extra doorzaaien

Zaai de kale plekken in je gazon in. Zo geef je onkruid geen kans om te groeien.

2. Breng het voedingsniveau van je gazon op peil

Gazon heeft voldoende en juiste voeding nodig. “Mest niet zomaar in het wilde weg”, adviseert Geert. “Door een bodemstaal te nemen, kom je te weten welke bemesting en voeding precies nodig zijn om je gazon mooi op kleur te brengen. Want een juist gevoede bodem zorgt voor krachtige grasgroei.”

Omdat de groei in de winter stilvalt, is het van groot belang om er nu voor te zorgen dat de grasmat mooi dichtgroeit en een mooie donkergroene kleur heeft. Daarvan heb je de hele winter plezier. Tegelijk bekom je in het voorjaar direct een sterke gazon.

Ook een actief bodemleven speelt een belangrijke rol in de grasgroei. “Bacteriën, regenwormen (pieren) en kevers in de grond zorgen voor evenwicht. Een voorbeeld: Pieren maken gangetjes en regelen zo de ondergrondse waterhuishouding. Is dit bodemleven niet actief, dan voeg je best bodemverbeteraar of compost toe. Dit voedsel versterkt het bodemleven en dus ook je gazon.”

3. Een bloemetje mag!

“Zeker!”, benadrukt Geert. “Een volle groene graspartij is fris en mooi”, maar houd het écht. “Bloemetjes die komen piepen, zoals bijvoorbeeld madeliefjes, zorgen voor leven en kleur in je tuin.”

4. Herfst is dé periode voor onderhoud gazon

Voeding is één aspect om je gazon (opnieuw) gezond en krachtig te maken. Maar ook voldoende vocht en warmte zijn belangrijk.

Daarom zijn september en oktober de perfecte maanden zijn om je beschadigde gazon op te krikken.

Gaat de droogteschade verder dan kale plekken hier en daar? Is je gazon zodanig zwak? Dan is de aanleg van nieuwe gazon aangewezen. Dit kan je door volledig in te zaaien of door grasmatten te leggen.

Conclusie?

Panikeer niet maar onderneem actie

Zo geniet jij volgend jaar opnieuw van een groene en heerlijk gezonde gazon.

Vind je dit allemaal veel te ingewikkeld? Of heb je zelf geen groene vingers of weinig tijd?

Reserveer nu je gazononderhoud

Hoebenschot Plant en Tuin helpt je graag om je gazon nieuw leven in te blazen.

Terug naar alle activiteiten