Oorwormen zijn nuttige beestjes voor fruitbomen

Oorwormen hebben hun naam niet mee. Die klinkt alsof het enge beestjes zijn. Maar wist je dat oorwormen heel nuttige insecten zijn voor fruitbomen? En wel omdat ze schadelijke parasieten zoals bladluizen opeten.

fruitbomen en bladluizen

Fruitboomsoorten zoals bijvoorbeeld appelbomen, pruimenbomen en kersenbomen zijn erg gevoelig voor bladluizen. Deze kleine plantenetende insecten zuigen als het ware de plant of boom kapot.

En dat brengt ons opnieuw bij de oorwormen. Die hebben geen ambitie om in je oor te kruipen. Wel in donkere plaatsen waar ze zoeken naar voedsel zoals bladluizen. Met als resultaat dat enkele oorwormen een fruitboom volledig vrij kunnen houden van luizen.

Hoe schuilplaatsen maken voor oorwormen?

Oorwormen voelen zich in hun nopjes op donkere plaatsen. In de winter duiken ze meestal onder de grond. Midden mei kruipen ze de boomstammen op, op zoek naar voedsel.

Als nachtdiertjes verstoppen oorwormen zich overdag voor de vogels. Ze vinden dan een schuilplaats in bloemen, bladeren of tussen boomschors. Om dan ‘s nachts eropuit te trekken en te jagen op bladluizen.

TIP: Geef oorwormen onderdak in je fruitboom. Ze zijn een milieuvriendelijke manier om bladluis te bestrijden.

Bijvoorbeeld door oorwormpotjes in je fruitboom te hangen. Zo’n nestje maak je makkelijk zelf door stro in een omgekeerd bloempotje te stoppen. Oorwormen toeven maar al te graag in zo’n hotel. En je fruitboom blijft luizenvrij.

Vragen over fruit in je tuin?

Geef ons een seintje.

Op zoek naar fruit voor je tuin?

Neem een kijkje in onze webshop.

Elke boom of plant is met liefde grootgebracht in onze ambachtelijke fruitboomkwekerij.

Terug naar alle activiteiten