Jef & Mia Vandersmissen

FUNCTIE

Kasteeltuin

LOCATIE

Vorselaar

PROJECTOMSCHRIJVING

Jef werd van jongs af aan ondergedompeld in de wereld van fruitteelt. Als zoon van een fruitboer in Hoogstraten hielp hij al als kind met het verzorgen van de kersen-, appel- en perenbomen. Naarmate de jaren verstreken, schakelde het familiebedrijf over op de economisch interessantere glasteelt van aardbeien, paprika's en groenten, en verdwenen de fruitbomen. Tot grote spijt van Jef want zijn hart bleef bij de oude boomgaarden.

Ook Jef en zijn vrouw Mia begonnen samen een landbouwbedrijf in glasteelt van tomaten, paprika en sla op. Doch zijn grote droom om met fruitbomen te werken bleef knagen.
Deze droom werd echter werkelijkheid toen Jef en Mia, beide reeds op pensioen, de vraag kregen van de kasteelheer van Vorselaar om zijn grote kasteeltuin en de omliggende domeinen te onderhouden. Binnen de slotgracht bevinden zich een siertuin van vier hectare, een grote boomgaard, en tegen de stallingen staan prachtige oude perenbomen in leivormen. Jef en Mia begonnen enkele jaren geleden met het opknappen van de siertuin en het in ere herstellen van de boomgaard. Voor deze uitdaging klopten zij aan bij Hoebenschot.

In samenwerking met Hoebenschot werd een prachtig assortiment van oude en vergeten fruitsoorten samengesteld en aangeplant. De komende jaren wil Jef de fruittuin verder uitbreiden met steenfruit en leifruit, maar ook de monumentale dreven en het grachtencomplex opknappen om ook aandacht te hebben voor het groene erfgoed.

De tuinwerkzaamheden in en rond het kasteel zullen echter nog vele jaren in beslag nemen, maar het reeds behaalde resultaat geeft Jef en Mia enorm veel voldoening. Het zien herleven van de oude boomgaard, het aanplanten van nieuwe fruitsoorten, en het herstellen van de historische elementen van de tuin brengt een gevoel van trots en vervulling. De passie voor fruitteelt, die ooit begon in zijn jeugd, heeft Jef weer nieuw leven ingeblazen, en samen met Mia werkt hij vol toewijding aan het creëren van een prachtige, vruchtbare omgeving die nog vele generaties zal blijven inspireren.

← Terug naar alle boomgaardmeesters