Tom Van Steen

FUNCTIE

Privé boomgaard

LOCATIE

Stabroek

PROJECTOMSCHRIJVING

Hugo van den Hende, geboren in Berchem, heeft als schrijnwerker altijd al ‘handen aan zijn lijf gehad’, zoals ze zeggen. Naast het bewerken van hout was ook tuinieren zijn passie en is hij een echt “buitenmens”. Tuinieren deed hij ook aan hun buitenverblijf in het Kempische Bouwel, waar het gezin jaarlijks met veel plezier hun vakantie door brachten. Daar plantte Hugo zijn eerste fruitbomen, en werd dit zo een geliefde plek voor de ganse familie.

In de jaren 90 verhuisde het gezin naar een verkaveling van een oude boerderij in Stabroek. Hugo creëerde daar geleidelijk aan een nieuwe boomgaard. Door zelfstudie en experimenteren breidde hij zijn kennis over fruitbomen uit. Hoewel zijn eigen kinderen niet geïnteresseerd waren in tuinieren, deelde kleinzoon Tom wel Hugo’s passie voor fruitbomen. Van jongs af aan was Tom betrokken bij de boomgaard: eerst leerde hij de kneepjes van het oogsten van fruit, daarna werd hij stap voor stap ingewijd in het snoeien, tot hij zelfs het fijne van vruchtsnoei onder de knie kreeg.

Sinds kleinzoon Tom samen met zijn vrouw eigenaar werd van het stuk grond, bouwde hij niet enkel een nieuwe woonst voor zijn gezin en zijn grootvader, maar werkte hij ook samen met Hugo gestaag aan het vernieuwen van de boomgaard. Nu Raven, de zoon van Tom en dus achterkleinzoon van Hugo, zich ook bij dit ijverige gezelschap heeft gevoegd, zetten drie generaties zich gezamenlijk in voor deze mooie fruittuin.
Drie generaties die samenwerken in de tuin, dat kan alleen maar vruchtbaar zijn.

In de loop der jaren zijn op deze nieuwe locatie ongeveer 70 laagstam fruitbomen en bessenstruiken en een ruime moestuin aangeplant. De boomgaard omvat een selectie dat past bij de specifieke grondsoort van Stabroek, een combinatie van poldergrond (uit het vroegere Scheldebekken) en zandgrond (van de Kalmthoutse Heide). Hun zoektocht naar geschikte fruitbomen heeft Hugo, Tom en Raven tot bij Hoebenschot Plant & Tuin geleid. Er bestaat al lange tijd een hechte band waarbij niet alleen bomen, maar ook kennis en ervaring worden uitgewisseld. Telkens opnieuw is het een inspirerend samenkomen.

← Terug naar alle boomgaardmeesters