Koolmezen naar je tuin lokken

De koolmees is waarschijnlijk één van de bekendste vogels in onze tuinen en op onze balkons.  Het kleine vogeltje laat zich zeer makkelijk lokken door voedsel en de gelegenheid om een nestje te bouwen.  De koolmees zoekt holtes in muren, bomen, palen, brievenbussen en buizen om hun nestje te maken.

Nestkastje ophangen

Omdat vogels graag beschut zitten, helpt het om een nestkastje op te hangen hoog in een boom of tegen een muur op een rustige plaats en uit de directe zon.  Kies voor een eerder klein kastje (12x12x25 cm) met een kleine opening.

Ecologische insectenverdelger

Tegen het einde van de lente is het dan zover, broedseizoen.  Per nest komen er gemiddeld zeven à acht kuikens uit.  Vanaf dat moment vliegen vader en moeder continu aan met voedsel voor de jongen.  Tijdens deze broedperiode voeren ze bijna tienduizend rupsen aan hun jongen en zelf eten ze die periode ongeveer een zelfde hoeveelheid.  Koolmezen eten allerlei insecten uit de boomgaard, zoals wintervlinder, voorjaarsuil, bladroller, appelbloesemkever (larven en volwassenen), schildluizen, bladluizen en bladvlooien.

Heel het jaar door

In de winter voeden koolmeesjes zich met fruitmot rupsen en cocons die achter schorsdelen verscholen zitten of met zaden, beukennootjes, eikels en zelfs hazelnoten.  Wil je ze een handje helpen als het koud is?  Hang dan slingers van pinda’s, zonnebloempitten of een zadenmix op een rustige plek in de tuin.

Zoals je kan lezen zijn koolmeesjes een ecologische manier om komaf te maken met vretende insecten in je fruittuin zoals appelbloesemkever en fruitmot en dus een heuse aanwinst in je eetbare tuin.