Krulziekte bij perzik, amandel, abrikoos,….

Perzikkrulziekte is een schimmel die vooral perzikbomen, maar ook amandel, nectarine, abrikoos en pruim (in mindere mate) aantast. De typisch roodgekleurde en krullende bladeren wijzen op een aantasting van de boom. Aangetaste bladeren schrompelen in elkaar, worden stugger en geel, en vallen vervolgens af. Eens een boom aangetast overwinteren schimmelsporen op twijgen en knoppen. Vooral ons typisch Belgisch klimaat met zijn regenachtig maar toch relatief warm voorjaar zorgt voor ideale omstandigheden waaronder de schimmel extra hard toe slaat. Maar ook tijdens vochtige periodes in augustus of september kan de ziekte weer de kop opsteken.

Zonder preventieve behandelingen wordt de aantasting ieder jaar erger en komt de gezondheid van de boom zwaar onder druk te staan. Hij zal met de tijd verkalen, steeds minder vruchten geven en takken beginnen af te sterven door een zwakke algemene gezondheid.

Preventief kunnen aangetaste takken en bladeren verwijderen en liefst verbranden. Het vroege voorjaar, op het moment wanneer knoppen beginnen te schuiven, is een ideale moment om een behandeling uit te voeren. Dit kan met een biologisch middellen op basis van koper of heermoes die in de handel te krijgen zijn. Na een lange periode van regen in het voorjaar of einde zomer,  kan een extra behandeling nodig zijn.

Volledig ziekteresistente soorten bestaan niet, doch een warme standplaats met goede luchtcirculatie kan al veel problemen voorkomen.

https://www.biologischebestrijding.be/biologisch-bestrijden/krulziekte