Zwembad of zwemvijver?

Uiterlijk is er een belangrijk verschil tussen een zwembad en een zwemvijver. Een zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling die zorgt voor een mooi esthetisch heel in je tuin.

Waarom onze tuinarchitect Geert Laenen kiest voor een zwemvijver lees je hier.

Mooi in alle seizoenen

Een zwemvijver is mooi in alle seizoenen. Een zwembad dek je in koudere periodes al snel af. Het overdekt resultaat oogt al gauw minder fraai en minder natuurlijk. Dat maakt me fan van een zwemvijver die zo natuurlijk mogelijk is. Bij het ontwerp en de aanleg ervan ga ik naar de basis: zo weinig mogelijk technieken en onderhoud. Wel met ingebouwde zuiveringselementen, maar met het oog op een naturel resultaat.

Spiegeling

Mag je je zwemvijver dan niet verwarmen? Jawel, hoor. Maar hou je verwarmingssysteem eenvoudig en je verwarmingskosten zo laag mogelijk. Precies omdat je vijver afdekken esthetische gevolgen heeft. Zo verlies je bijvoorbeeld de vaak magische spiegeling van de omgeving in het wateroppervlak. Verwarming met zonnepanelen is een mooi alternatief.

Zwemvijver spiegeling

Hoe je zwemvijver verlichten?

Verlichting ín je vijver is sfeervol en gaat – in alle eerlijkheid – vaak gepaard met een prijskaartje. Waarom de omgeving eens niet uitlichten? Een boom bijvoorbeeld. Door een boom te verlichten, weerspiegelt die in het water. Dat is zeker zo mooi en je bespaart kosten.

Hoe je zwemvijver onderhouden?

Door de natuurlijke zuivering via de biologische filterzone blijft de zwemvijver helder en schoon.
Een paar keer per jaar stofzuig je best de bodem. Ook de ingewaaide bladeren en het vuil op het wateroppervlak haal je best op regelmatige tijdstippen weg met een schepnetje.

Aan de wanden van de vijver kan je weinig doen. Die kan je niet 100% proper houden. Maar dat hoort bij de natuurlijk charme.

Klassiek of modern?

Een strakke of losse boord? Of een onzichtbare boord waardoor het water over het gras komt? Hoebenschot Plant en Tuin gaat geen uitdaging uit de weg. Mooi is ook een combinatie met een houten terras of pad. Precies omdat het de natuurlijke tint versterkt.

Een diepe of ondiepe zwemvijver? Beide opties hebben voordelen, maar hoe dieper hoe kouder.

Heb je vragen over een zwemvijver in je tuin?
Je kan ons telefonisch bereiken op +32 14 46 08 00, per mail via info@hoebenschot.be of plan meteen een afspraak in. We helpen je graag om van je tuin een heerlijke plek te maken.