De handige checklist voor de aanleg van je tuin

Smeed je plannen om je tuin aan te leggen of te laten aanleggen? Super! Dan geniet jij binnenkort van een heerlijk stukje tuin. Iets om naar uit te kijken.

Om dit goed en efficiënt aan te pakken, geven we je graag deze checklist mee. Hij doet je in eerste instantie vooraf stilstaan bij de mogelijkheden en uitdagingen voor je tuin. Wat is je budget en ideale timing? Hoe is je tuin georiënteerd? Is er inkijk van omliggende gebouwen?

TIP: Wil je in het voorjaar al een afgewerkte tuin? Voer de voorbereidende gesprekken met je tuinaannemer al in de voorafgaande zomer. Zo kunnen in het najaar de aanlegwerken starten.

Wat wil je in je tuin?

Droom je van een strakke tuin of een eetbare tuin met fruitbomen, een moes- of bessentuin? Of verkies je een losse sierlijke tuin met vloeiende lijnen? Of misschien is nu een kindertuin aan de orde met ruimte voor een zandbak, trampoline, speelgazon en misschien wel zwemvijver?

In deze fase leg je je wensen bloot rond soorten beplanting, verharding (terras, oprit), eventuele constructies als een carport, tuinpaviljoen, vuurplaats fruitkooi, pergola,…

Durf jezelf deze vragen te stellen en te beantwoorden. Ze doen je dromen, maar ook bij de les blijven. Zo stel je een overzicht samen van hoe je je tuin ziet en wat je erin wil.

De ontwerpfase. Wat doe je nu?

Ook al kies je ervoor om je tuin te laten aanleggen door een tuinaannemer, ook dan kan je in de ontwerpfase zinvol werk doen dat vruchten afwerpt. Enkele voorbeelden die stof tot nadenken zijn:

  • Welke struiken of bomen wil je mogelijk behouden?
  • Bespreek je tuinplannen met je buren. Altijd top voor de goede verstandhouding.
  • Wens je verlichting?
  • Is er toegang tot je tuin voor de tuinaannemer? Via je eigen oprit of eventueel aangrenzende percelen?

De aanlegfase. Waar en hoe kan je helpen?

Verwijder oude onderdelen en informeer je buren over de concretere timing. Neem meermaals per week de tijd om samen met je tuinaannemer door de tuin te lopen en de werken te beoordelen of bij te sturen.

Handig: Fotografeer de aansluiting van de nutsleidingen. Als er jaren later aanpassingen moeten gebeuren, dan weet je precies waar en hoe de leidingen geplaatst zijn.

En vooral: Geef planten en graszoden water vanaf de eerste aanplantingswerken.

De nazorg

Natuur leeft. Je tuin op de juiste manier onderhouden, zorgt ervoor dat je tuin mooi en biodivers blijft. Enkele tips:

  • Overloop met je tuinaannemer wanneer welke onderhoudswerken het jaar rond uit te voeren.
  • Schaf degelijk tuinmateriaal aan. Vraag hiervoor raad bij je tuinaannemer.
  • Bemest jaarlijks.
  • Verwijder boompalen na enkele jaren.

Maar nu is het vooral: heerlijk genieten van je tuin.

Zo ga jij goed voorbereid aan de slag bij de aanleg van je tuin:

Download deze checklist

En ontdek een heleboel tips om van je tuin een heerlijke plek te maken. Zelf of door je tuinaannemer.

Succes!

Terug naar alle activiteiten