Fruitmot biologisch bestrijden

Heb jij ook elk jaar massa’s appelen en peren die klein van de boom vallen? De kans is groot dat deze aangetast zijn door de fruitmot. Een plaag die veel schade kan veroorzaken in je boomgaard.

De fruitmot

Het rotten van voornamelijk appelen en peren wordt vaak veroorzaakt door de larve van de fruitmot, ook gekend als wormstekigheid. Einde mei zet deze nachtvlinder zijn eitjes af op de bladeren, scheuten of jonge vruchten van fruitbomen. De jonge rupsjes die hieruit voortkomen gaan op zoek naar voedsel en doorboren de vruchten tot aan het klokhuis waar ze de pitjes aanvreten. Na zich, gedurende één maand, te hebben volgevreten boren de rupsjes zich opnieuw een weg naar buiten en verpoppen ze op de stam of op de grond. Afhankelijk van de temperatuur overwinteren deze rupsjes tot het volgende seizoen. Of brengen ze een 2de generatie fruitmotten voort, wat in ons land meestal het geval is. Deze laatste generatie veroorzaakt echter de meeste schade en levert vlak voor de pluk nog vele wormstekige vruchten.

Schadebeeld

De vroeg in het voorjaar aangevreten vruchten vallen vroegtijdig af. Het fruit dat later op het jaar wordt aangetast, wordt ongewoon snel “noodrijp” of gaat rotten. Aangetast fruit is te herkennen aan de bruin omrande gaatjes in de schil. Achter deze gaatjes bevindt zich een vraatgang door het vruchtvlees tot  in het klokhuis. Deze vraatgang kan gevuld zijn met bruinachtige, korrelige uitwerpselen van de rups en zit soms verstopt achter een vast gesponnen blad.

Algemeen geldt hoe hoger de temperatuur hoe sneller de ontwikkeling van de rupsen. Door de vroege en warme lente is het nu dus hoog tijd om in te grijpen. 

Biologisch bestrijding

Vanuit milieuvriendelijk en vooral menslievend oogpunt raden wij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af en kunnen wij het gebruik van feromoonverwarring alleen maar aanbevelen.

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn geurstoffen (lichaamsgeuren) , die  zowel bij mensen als bij dieren gebruikt worden om signalen aan elkaar door te geven. Zo kan er bij dieren bijvoorbeeld een geurstof vrijkomen, die andere dieren waarschuwt dat er gevaar in de buurt is. De meest gekende feromonen echter zijn de zogenaamde seks- of geslachtsferomonen . Dit is de geur of lokstof die vrijkomt bij seksuele opwinding of bij het openstaan voor seksueel contact. 

Door het inzetten van RAK 3 zorgen de kunstmatig vrijkomende feromonen ervoor dat de mannetjes de vrouwtjes niet meer kunnen vinden (= feromoonverwarring) en zich dus niet kunnen voortplanten.

Toepassing

Het uithangen van de RAK 3 feromonen gebeurt minstens één week voor de eerste vluchten van de fruitmot. In een normaal jaar is dit meestal de eerste week van mei. Zodoende heeft de verwarringstechniek zich geïnstalleerd voor de eerste vluchten in de boomgaard. 

Om een duidelijk beeld van de populatiedichtheid te bekomen kan de RAK 3 gecombineerd gebruikt worden met een Deltaval. Hierbij wordt de feromoondop in de val gehangen en zullen de aangetrokken mannelijke motten gevangen worden op de lijmbodem van de Deltaval. Door de vallen eenmaal in de 2 weken te controleren bekomt men een duidelijk beeld van de populatiegrootte van fruitmotten die in de boomgaard mogelijke schade kan veroorzaken. Tevens is deze deltaval een perfect biologisch bestrijdingsmiddel.

  • Het feromoon vasthechten aan een tak, twijg of draad
  • Om een evenwichtige afgave te bekomen, het feromoon zoveel mogelijk in de schaduw hangen.
  • Het uithangen moet uniform over de ganse boomgaard gebeuren 
  • Gemiddeld 1 feromoon dispenser per 20m².
  • Om een goede verspreiding te bekomen dienen de dispensers in het bovenste gedeelte van de bomen, beurtelings hoog en halfhoog, gehangen worden
  • Bij het gecombineerd gebruiken van feromonen en een deltaval, de dispenser binnenin de val hangen. 
  • Indien de lijmbodem met fruitmotten verzadigd is, deze vervangen.
  • Tijdens het uithangen moeten handschoenen gedragen worden.

Net als alle andere bestrijdingsmiddelen geeft de inzet van feromoonverwarring geen 100%  garantie bij de bestrijding van de fruitmot. Het invliegen van reeds bevruchte vrouwtjes uit naburige boomgaarden is nu eenmaal niet te vermijden. Jaarlijkse opvolging van de fruitmotpopulatie is sterk aangeraden.