Snoeien van steenfruit bomen.
Iedere steenfruitsoort heeft zijn eigen typische groei en bloei en vraagt dus ook een aangepaste snoeitechniek.
Kers
De kersenboom heeft van nature een uitbundige groei waarbij standplaats, bodemkwaliteit en boomvorm factoren zijn die hierop een invloed hebben. Hij laat zich niet graag dwingen in een “vorm” maar als vrijstaande hoogstam, halfstam of laagstam doet hij het prima. In zijn jeugdjaren vertoont de kers een zeer sterke, vaak onevenwichtige groei. Door pluizen en afbuigen komt er gaande weg meer balans zijn natuurlijke groeiwijze en is snoeien zelden nodig. Het is zelfs beter om een kers zo min mogelijk te snoeien om infecties en gomverlies te vermijden
Kriek
Een kriekenboom heeft een meer ingetogen groei dan de kers en vormt, afhankelijk van de soort, typisch afhangende takken. Al van jongsaf maakt een jonge boom vele fijne takken en heeft de kruin de neiging tot verdichten. Terwijl kersen nog steeds bloemknoppen maken op meerjarig hout dragen krieken enkel vruchten op éénjarige twijgen. Deze vaak lange scheuten worden in het jaar na de oogst kaal met enkel aan de uiteinde relatief korte nieuwe twijgen met bloem en bladknoppen ieder jaar snoeien is een must, wil men verkaling van de kruin vermijden en jaarlijks een goede opbrengst bekomen.
Pruim
De pruimenboom is eigenlijk een vrij gemakkelijke boom die met de juiste zorgen snel een goede opbrengst geeft. Hij heeft een goede winterhardheid wat hem uitermate geschikt maakt voor onze contreien. Uiteraard zijn er ook wat minpuntjes. Zijn enorme groeikracht in zijn jeugdjaren kan leiden tot een onevenwichtige boomstructuur. Dit in combinatie met een enorme productiviteit, kan leiden tot takbreuk. Menige pruimensoorten hebben tevens een uitgesproken opgaande groei met vele dichte kleine vertakkingen. Dit geeft aanleiding tot een verdichting van de kruin wat ervoor zorgt dat het langer duurt tot er enige opbrengst is en het plukken bemoeilijkt. Bovendien krijgt een verdichte kruin binnenin te weinig licht waardoor vruchtknoppen op termijn afsterven.
Perzik abrikoos amandel
hebben een uitgesproken sterke groei en de neiging om te verdichten. Een boomvorm met een harttak zorgt voor nog meer verdichting Daarom wordt wel eens gekozen voor een laagstam halfstam met vaasvorm.
Bij perzik, abrikoos en amandel is een verjongingssnoei moeilijk toe te passen. Dit komt omdat niet uitgelopen knoppen geen slaapmodus aannemen maar afsterven. De enige manier is om steeds vruchtscheuten voldoende te snoeien en zo de boom jong te houden. Treedt er dan toch lokaal verkaling op kan een jonge scheut opnieuw gesnoeid en gevormd worden tot een gesteltak.