5 klusjes waar jouw tuin nu op wacht

Maart-april: Het eerste lentezonnetje, planten in bloei, insecten die opnieuw beginnen rondvliegen. Deze tijd van het jaar is perfect om je tuin uit zijn winterslaap te halen.

Met deze 5 tips ben je nu al zeker van een heerlijke tuin.

1. Eerst analyseren, dan pas bemesten

Om zeker te zijn van een goede groei is bemesting essentieel. De eerste, essentiële stap is een bodemanalyse. Zo vermijd je bijvoorbeeld overbemesting, niet alleen slecht voor de portefeuille maar ook voor het milieu. Het bemestingsadvies dat uit de analyse komt, geldt bovendien voor vele jaren.

Hoebenschot Plant en Tuin raadt organische bemesting aan. Die is veilig in gebruik, lost langzamer op en laat gras beter groeien dan mos. Ook kalk, dat voor minder zure grond en dus een betere opname van voedingsstoffen zorgt, werkt goed tegen mos.

2. Plant aan nu het nog kan

framboos

Fruitbomen en bessenstruiken met blote wortel kunnen nog aangeplant worden. Zorg wel voor variatie in het tijdstip van rijpheid. Kies je bomen en struiken op die manier dat er elke maand een andere in bloei staat.

De Kempen staat bekend om de droge zandgrond. Om hem beter water vast te laten houden, is het nodig voldoende organisch materiaal toe te voegen en te zorgen voor een luchtige en waterdoorlatende structuur.

3. Fruitbomen snoeien of niet?

Wintersnoei op planten die pitfruit dragen zoals appelen, peren en kweeperen kan in de maanden maart-april nog altijd. Ook van de moerbei, de vijg en de mispel mogen de takken gesnoeid worden. Van steenfruit zoals pruim, kers, perzik, abrikoos en amandel mag de plant pas gesnoeid worden wanneer die in bloei staat. Verdroogde vruchten mogen wel verwijderd worden.

Fruitbomen snoeien in maart april

Herfstframbozen mogen tot aan de grond weggesnoeid worden, bij zomerframbozen daarentegen moeten de jonge, groene takken, die later de vruchten zullen dragen, blijven staan. Struiken met rode en witte aalbessen kunnen deze maand nog een verjongingssnoei krijgen.

Hoe snoeien? Wildopslag aan de onderstam, dood en ziek hout, kruisende, schurende, naar binnen groeiende en te lange takken: dit mag allemaal verwijderd worden. Probeer een open kruin te maken zodat de plant ook daar voldoende lucht en licht krijgt.

Niet helemaal zeker? Contacteer ons om te bekijken waar en hoe er gesnoeid moet worden.

4. Lok nuttige insecten naar je tuin

Lok nuttige insecten naar je tuin

Niet alleen bijen maar ook zweefvliegen, vlinders en andere nuttige insecten vinden het heerlijk toeven in een kleurrijke bijenborder of bijenweide. Zo krijgen zij jaarrond voedsel. In ruil beschermen ze je tuin tegen plagen.

Belangrijk voor die levendigheid is dat je mooie combinaties maakt. Meng bijvoorbeeld bloeiende vaste planten, grassen, bloembollen en heesters. En kies voor planten met verschillende bloeimomenten, van vroeg op het voorjaar zoals prachtige gele kornoeljes tot laat in de nazomer zoals asters.

5. Geef je gras ademruimte

gazon tuin lente

Tijdens de woelige herfst- en wintermaanden heeft er zich een viltlaag op het gras gevormd. Dit mengsel van afgestorven gras, met de wind aangevoerd organisch materiaal en mossen, heeft een nadelige invloed op je gazon. Het verstikt het gras, houdt regenwater en voedingsstoffen tegen en hindert de inworteling van het gazon.

Verticuteren of ontmossen geeft je gazon terug de broodnodige ademruimte. Dit kan met de hand voor kleine oppervlakten en met de machine voor grote oppervlakten. Verticuteer best in twee richtingen, minstens in het voorjaar en indien nodig nog eens in het najaar. Kale plekken kan je nu gerust bijzaaien.

Geen groene vingers of te weinig tijd om je tuin ten volle te laten floreren?

Hoebenschot Plant en Tuin zorgt ervoor dat jij geniet van een heerlijk stukje buiten. Contacteer ons voor een voorstel op maat van jouw tuin.